Cihazımızı nasıl koruyabiliriz ?




Hayatımızda evden çıkarken veya başka bir yerde otururken unutmadığımız tek şey telefonumuzdur. Bu kadar önem verirken cihazımıza, iş korumaya gelince pek bu duruma kulak asmıyoruz. Bu yazımız cihazımızın nasıl korunabileciğine, hangi aparatların nasıl koruduğuna dair bilgi vermek üzerine yazılmış olacaktır.

Maddeler halinde koruyacak aparatları ve bilgileri söylemek gerekirse;

İlk olarak ekran koruyucu jelatin lazım.
İkinci olarak bi arka kapak koruyucusu veya kılıf lazım.
Üçüncüsü android cihazınız varsa kesinlikle anti-virüs programı yüklemeniz lazım.
Dördürcü olarak eğer kayıp ettiyseniz orjinal bir şarj makinesi lazım.
Beşinci olarakta şarj bitme uyarısı gelmeden şarj cihazınıza takmamanız lazım.

Bu maddeleri ürün bakımından açıklamak gerekirse;

  1. Ekran koruyucu jelatin bakımından,  herhangi bir koruyucu jelatin almayın. Bazı jelatinlerin ömrü kısa olduğu için aşınma yapıp dokunmatiğe zarar verebiliyor. Tavsiyem kırılmaz jelatinler. Onun haricinde kalın mat veya şeffaf jelatin olabilir. Bunun orjinal iyi bir marka olmasını önem gösterin. Dokunmatik herşey çünkü.
  2. Arka kapak koruyucusu veya kılıf bakımından, bazıları kılıf sevmez ve sadece arka kapak koruyucusu alır. Kılıf olarak önereceğim dış yüzeyi deri, iç yüzeyi ise (telefonu koyduğunuz yer) sert olmayan yapı olmasına önem verin. Arka kapak koruyucuna gelince bazı kişiler ince seviyor, hatta artık bu koruyucular bazen gözükmüyor. Önerim ince bir arka kapak koruyucusundan yana değil. Yok gibi bir aparat olduğu için yere düşme konusunda bire bir sanki cihazınızı düşürmüş gibi olacaksınız. Kalın arka kapak koruyucusu ise eğer plastik bir yapıya sahipse alınabilir. Sert almamaya çalışın, çıkartırken yan çerçeveleri gerçekten kılcalda olsa çiziyor. Toparlamak gerekirse kalın, plastik veya slikon bir yapıya sahip arka kapak koruyucusu, kılıf alırsanız deri ve cihazın girdiği yer plastik veya silikon yapıda olması daha korur bir hale getirecektir.
  3. Anti-virüs programı bakımından, ilk öncelikle 'android' dedim çünkü en çok android cihazlara virüs giriyor. Bundan arınmak için birçok anti-virüs programı var, fakat bazıları görevlerini yerine getirmiyor. Benim herzaman ki tercihim Dr. Web'ten yana olmuştur. Hele ki full olan versiyonunda daha stabil ve sağlıklı bir koruma haline getiriyor. Cihazı hiç kastırdığını veya dondurduğunu görmedim. (Full isterseniz yorum yazın, mail olarak link atarım.)
  4. Şarj cihazı bakımından, bizim bu konuda hiç bir şekilde önem gösterdiğimizi görmedim. Bende zamanında elbet kullandım 5-10 liralık şarj aleti, fakat elektronik okuduğum için bazı testler yaptım. Aynı iki cihazı, aynı anda birisini orjinale ve birisini de 5-10 liralık şarj cihazına koyduğumda, şöyle bir sonuç ortaya çıktı; orjinal yaklaşık 8 saate yakın bir sürede %100 yaparken, 5-10 liralık şarj cihazı 5 saatte doldurdu. Bunun nedenini aslında ben geçen amper değerine yormuştum. Fakat 5-10 liralık şarj cihazının voltajını ölçtüğümde normalde 5V gelmesi lazımken bunun tolerans durumunuda eklersek en fazla 6V veya 6,5V olması gerekirken 7,5V çıkmıştı. Orjinale baktığımda 5,2V gösterdi. Bir bataryaya fazla güç vermek kapasitesi dolduğunda bu kapasiteyi aşacağına inanıyorum ve batarya ömrünü kısaltmasını, şişkinlik yapmasının birebir nedeninin bunun olduğuna inanıyorum. Bunun için önerim ne kadarsa verin ve orjinal bir şarj cihazı alın.
  5. Şarj bitiyor uyarısını anlatmaya pek gerek duymasamda bizler bu haltı çok çok yapıyoruz. Ama bir zamandan sonra bunun sağlıklı olmadığını anlıyoruz. Bu da şarjımız git gide ömrünün bittiğini gösteren birşey olsa gerek. Bunu şöyle yorumlayabilirim; şarj bitiyor uyarısı olmasaydı bir cihazda birçok batarya değişimine neden olabilirdi. Arka kapağı çıkan cihazlarda bu durum daha avantajlı bir duruma giriyor. Fakat bakılacak olursa yeni çıkan telefonların bir çoğunun arka kapak çıkmıyor, batarya değişimleride (orjinal) bir hayli pahalı oluyor. Bunun yaşanmaması için bu uyarıdan sonra takmanız veya bu uyarıya %10 daha ekleyerek şarja koymanız daha iyi sonuç verebilir. Kendimden örnek verirsem %20de uyarı geliyor, en fazla %30'da iken takıyorum. Daha iyi performansta almış oluyorum. Buna dikkat göstermenizde fayda olacaktır.